#Žirija

O zmagovalcih in nagrajencih 28. festivala FeNS 2023 bo odločala mednarodna strokovna žirija:

DAMJANA GOLAVŠEK (Slovenija)

Pevka in igralka, na glasbenih odrih nastopa že več kot štiri desetletja. Ustvarja za otroke in odrasle, nastopa v različnih muzikalih, najbolj odmeven je zagotovo muzikal Mamma Mia, v katerem igra eno izmed glavnih vlog. Ustvarila je 7 avtorskih glasbenih predstav za otroke. Je avtorica mnogih besedil pesmi za različne glasbene izvajace. Dolgoletna  sodelavka Festivala FeNS.

MUSTAFA CANBAZLAR (Turčija)

EVA ČERNE (Slovenija)

Sopranistka, svojo profesionalno glasbeno kariero je začela pri 16-tih letih z zmago na glasbenem tekmovanju Bitka talentov, ki ji je odprla vrata na številne velike slovenske odre in prve izkušnje z glasbenim gledališčem. V naslednjih letih je sledila izdaja prve samostojne plošče, zmaga na festivalu Slovenska popevka in 2. mesto na Emi. Zaključila je študij solo petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in tu tudi magistrirala. Poleg opernega udejstvovanja je izrazito aktivna tudi na področju muzikala, kot solistka je nastopila s številnimi slovenskimi orkestri, soustanovila je Glasbeni center Černe-Avbelj, kjer deluje kot profesorica petja.

AJDA STINA TUREK (Slovenija)

Slovenska pevka in skladateljica, večkratna nagrajenka in zmagovalka pevskih tekmovanj v Sloveniji in v tujini, med drugim tudi 15. Festivala FeNS 2010. Edina prejemnica prestižne nagrade »Outstanding Jazz Vocalist Award 2017« Berklee College of Music ter prejemnica nagrade strokovne žirije za najobetavnejšo avtorico in izvajalko na Popevki 2019.

MILIJANA PROTIĆ (Bosna in Hercegovina)

Glasbena pedagoginja, direktorica festivala Raspjevane pahuljice iz Mrkonjić Grada.
Predsednica društva Mali princ.

ALESH MAATKO (Slovenija)

Poznavalec slovenskega medijskega prostora, v katerem spretno vrti in osvetljuje najpomembnejše slovenske glasbene in ostale ustvarjalce iz sveta medijev. Poleg tega je priznani novinar, glavni in odgovorni urednik priljubljenega portala Evrovizija.com, dolgoletni član strokovne žirije festivala Melodije morja in sonca ter evrovizijski poznavalec, ki je zadnjih 20 let na Pesmi Evrovizije del slovenske delegacije. Bil je tudi mednarodni evrovizijski koordinator evropskih evrovizijskih klubov, ne nazadnje pa je član številnih mednarodnih in domačih žirij, tako za glasbene festivale in nacionalne evrovizijske izbore širom po Evropi.

MILAN GNIP (Srbija)

Ustanovitelj in direktor mednarodnega glasbenega festivala za otroke Školjkice u plavom iz Novega Sada.
Producent, član mednarodnih žirij številnih renomiranih glasbenih in umetniških festivalov za otroke in odrasle, član združenja WAF.

ALAN POROPAT (Hrvaška)

Umjetnički voditelj i inicijator županijskog dječjeg festivala “Mali veliki mikrofon” u Buzetu (Hrvaška) od 1997. godine. Bivši pjevač grupe Putokazi iz Rijeke koji su 1993. bili prvi predstavnici Hrvatske na Eurosongu.

MARIJA HAJNAL (Srbija)

Profesorica glasbe in umetniška direktorica
festivala Šareni vokali Sombor.

TATIANA SAVOSTIANOVA (Rusija)

Častna kulturna delavka Rusije in prejemnica priznanj za dosežke v kulturi. Profesorica vokala na Univerzi za umetnost v Vladimirju in mednarodna vokalna sodnica. Predsednica društva festivala Star Style.

DRAGOLJUB SLADOJEVIĆ (Bosna in Hercegovina)

Urednik glasbene produkcije Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), predsednik sveta Združenja glasbenih umetnikov in glasbenih delavcev Republike Srpske. Kot urednik zabavnega programa na RTRS je sodeloval na več glasbenih projektih: »Đurđevdanski festival dečije pjesme”, Festival narodne, gradske i zabavne muzike Banja Luka, številnih glasbenih oddajah, bil je umetniški vodja zabavne muzike „Prvi aplauz“ u Banjaluci, član državnih in mednarodnih žirij veliko festivalov: “BH Eurosong“ u Bosni i Hercegovini, „Slavjanski bazar u Vitebsku“ u Belorusiji, „Ohridski trubaduri”, Makedonija, „Pesme svieta“ u Moldaviji, „Pjesma Mediterana“ u Crnoj Gori, „Đurđevdanski festival dječije pjesme“ v Banja Luki in otroških festivalih v Novem Sadu, Zagrebu, Prilepu, Trebinju, Brčkem idr. Kot avtor in vokalni solist je sodeloval v številnih glasbenih festivalih in TV oddajah v BiH.

DONO TSVETKOV (Bolgarija)

Profesor glasbe, urednik radijskih glasbenih oddaj
in producent glasbenih prireditev. Direktor festivala Golden Sparkles Music v Varni. Član združenja WAFA,
direktor festivalov Rock Hit in Discovery International Pop Music Festival, član žirij več mednarodnih festivalov.

ADRIENN JUNEK (Madžarska)

President of Star to Born Association. Music teacher, songwriter, musican, vocal coach and mentor for talented children and young artists. Organizer of “Star To Born” International Children’s Music Contest.

TODE NIKOLETIĆ (Bosna in Hercegovina/Srbija)

Eden najpopularnejših srbskih ustvarjalcev za najmlajše, objavil je dvajset knjig za otroke (poezija in gledališke igre). Napisal je številka besedila za pesmi otroških glasbenih festivalov. Dobitnik številnih nagrad s področja otroške literature.

ANINA TROBEC (Slovenija)

Zmagovalka prvega Otroškega FeNS-a leta 1996. Izvrstna glasbenica, mentorica klavirja in solo petja, avtorica glasbe in besedil, performerka in umetnica. Vsestranskost jo je popeljala na številne glasbene prireditve in festivale v Evropi in Aziji. Jazz, pop, funk, soul, reggae zasedbe in DJ kolektivi spremljajo Anino na poti njenega ustvarjanja. Na Goldsmithss University of London je študirala na oddelku za jazz in popularno glasbo in za tem v Londonu še sedem let živela in ustvarjala. Leta 2017 je sodelovala v šovu Znan obraz ima svoj glas, ki ji je predstavljal povsem novo izkušnjo in izziv.

LARA CARIĆ (Hrvaška)

 

TJAŠA JAKUP (Slovenija)

Nagrade:
Int. festival RASPJEVANE PAHULJICE, 2016, 1st place
Int.festival ČAROBNA FRULA, 2016, semifinal 1st place, final 2nd place
Int. festival ŠARENI VOKALI, 2017, 1st place
Int. festival FENS, 2017, 3rd place
Int. festival ZVEZDIČKI, 2017, 2nd place
Int. festival ZAGIFEST ,2018, 1st place
Int. festival FENS, 2018, 2nd place, award for best interpretation
Int. festival SLAVIANSKI BAAZAR, guest on Gala WAF concert
Int. festival EZERSKI BISERI,2018, 1st place
Int.festival ŠKOLJKICE, 2018, 1st place
Int.festival ZLATNA PAHULJA, 2019, Grand prix
Int.festival ZAGIFEST, 2019, 1st place
Int.festival FENS, 2019, 2nd place, award for best interpretation, award for best lyrics
Int.festival GOLDEN STARS RAIN, 2020, 1st place
Int.festival D-MOLL , 2020, finalist
Int.festival FeNS, 2020, 3rd place
Int.festival ZAGIFEST, 2020, Grand prix
Int.festival ŠKOLJKICE, 2020, Grand prix, award for best interpretation
Int.festival FENS, 2021, Grand prix, 1st place, award for best video
Int.festival EZERSKI BISERI 2021, 2nd place
Int.festival MOPF Brežice, 2021, 3rd place
Int.festival 2220, VIDEOKLIP, Ukraine, 2021, 2nd place
WAF AWARDS, World Association of Festivals, 2022, WAF AWARDED SINGER

MAJA PLAHUTNIK NAHTIGAL (Slovenija)

Organizatorka mednarodnih festivalov, članica mednarodnih festivalskih žirij.

PAVLE PLAHUTNIK (Slovenija)

Direktor in umetniški vodja 26 festivalov FeNS, direktor 13 festivalov Melodij morja in sonca, član več mednarodnih festivalskih žirij
v svetovnem združenju festivalov WAF, producent, voditelj
in urednik radijskih glasbenih oddaj.