Žirija

O zmagovalcih in nagrajencih 26. festivala FeNS 2021 bo odločala 17-članska mednarodna strokovna žirija:

FeNS Ajda Stina Turek

AJDA STINA TUREK (Slovenija)

Slovenska pevka in skladateljica, večkratna nagrajenka in zmagovalka pevskih tekmovanj v Sloveniji in v tujini, med drugim tudi 15. Festivala FeNS 2010. Edina prejemnica prestižne nagrade »Outstanding Jazz Vocalist Award 2017« Berklee College of Music ter prejemnica nagrade strokovne žirije za najobetavnejšo avtorico in izvajalko na Popevki 2019, kjer se je predstavila z avtorsko skladbo V melodiji večnega dueta.
Leta 2018 je izdala svoj prvi avtorski album Sonder, ki ga je ob Mednarodnem dnevu jazza predstavila s koncertom v živo na Radiu Slovenija, predvajale pa so ga tudi druge evropske radijske postaje. Njena avtorska skladba »The World We Don’t Live« se je leta 2019 uvrstila na jazzovsko kompilacijo Music Slovenija – Jazz 2019, ki jo je izdal Sigic, kjer se predstavljajo izbrani priznani in obetavni slovenski jazzisti. Istega leta je nastopila na festivalu Jazz Ljubljana v Cankarjevem domu z Big Bandom RTV Slovenija, skupaj z ostalimi v New Yorku živečimi slovenskimi jazz izvajalci in avtorji. Jeseni tega leta se je na povabilo Radia Slovenija in programa ARS pridružila Euroradijskemu jazz orkestru, s katerim je kot edina slovenska predstavnica nastopala na Dunaju, v Gradcu, Linzu in Salzburgu.

03_FeNS_Andrew-Bill

ANDREW BILL (Rusija)

Častni umetnik Ruske federacije, umetniški direktor Inštituta sodobne umetnost v Moskvi, zmagovalec mednarodnih tekmovanj, pevec, televizijski producent in showman, predsednik festivala Star style, član združenja WAF.

01_FeNS_Anina_Trobec

ANINA TROBEC (Slovenija)

Zmagovalka prvega Otroškega FeNS-a leta 1996. Danes izvrstna glasbenica, mentorica klavirja in solo petja, avtorica glasbe in besedil, performerka in umetnica. Vsestranskost jo je popeljala na številne glasbene prireditve in festivale v Evropi in Aziji. Jazz, pop, funk, soul, reggae zasedbe in DJ kolektivi spremljajo Anino na poti njenega ustvarjanja. Na Goldsmithss University of London je študirala na oddelku za jazz in popularno glasbo in za tem v  Londonu še sedem let živela in ustvarjala. Leta 2017 je sodelovala v šovu Znan obraz ima svoj glas, ki ji je predstavljal povsem novo izkušnjo in izziv.

02_FeNS_Tatiana_Kolesnichenko_2

TATIANA KOLESNICHENKO (Ukrajina)

Lastnica promocijskega in produkcijskega studia STUDIO RAR. Dela za več kot 100 medijev v Ukrajini, organiza različne dogodke, dela na video produkciji in kreativnem oglaševanju.

05_FeNS_Dono-Tsvetkov
DONO TSVETKOV (Bolgarija)
 

Profesor glasbe, urednik radijskih glasbenih oddaj in producent glasbenih prireditev. direktor festivala Golden Sparkles Music festival, Varna Bolgarija. Član združenja WAFA, direktor festivalov Rock Hit in Discovery International Pop Music Festival, član žirij več mednarodnih festivalov.

09_FeNS_Marija_Hajnal
MARIJA HAJNAL (Srbija)
 

Profesorica glasbe in umetniška direktorica festivala Šareni vokali Sombor.

08_FeNS_Iva_Kuzman_port
IVA KUZMAN (Hrvaška)
 

Direktorica Mednarodnega otroškega glasbenega festivala Zagifest, članica mednarodnih festivalskih žirij in mednarodne zveze WAF.

Adrienn
ADRIENN JUNEK (Madžarska)
 

 

Dragoljub Sladojević BIH
DRAGOLJUB SLADOJEVIC (Bosna in Hercegovina)
 
Editor in the Music Production of the Radio-Television of Republika Srpska. President of the Assembly of the Association of Music Artists and Music Workers of the Republic of Srpska. Editor of Contest Djurdjevdan festival of Children’s Song in Banja Luka. Participiant in numerous music festivals and television shows in Bosnia and Herzegovina. Author of Songs for several television shows.

 

12_FeNS_Milijana_Protic_1
MILIJANA PROTIĆ (Bosna in Hercegovina)
 

Direktorica festivala Raspjevane pahuljice iz Mrkonjić Grada, predsednica društva Mali princ, glasbena pedagoginja.

04_FeNS_Tode_Nikoletic_2
TODE NIKOLETIĆ (Bosna in Hercegovina/Srbija)
 
Eden najpopularnejših srbskih ustvarjalcev za najmlajše, objavil je dvajset knjig za otroke (poezija in gledališke igre). Napisal je številka besedila za pesmi otroških glasbenih festivalov. Dobitnik številnih nagrad s področja otroške literature.
Alesh Maatko_1
ALESH MAATKO (Slovenija)
 
Poznavalec slovenskega medijskega prostora, v katerem spretno vrti in osvetljuje najpomembnejše slovenske glasbene in ostale ustvarjalce iz sveta medijev. Poleg tega je priznani novinar, glavni in odgovorni urednik priljubljenega portala Evrovizija.com, dolgoletni član strokovne žirije festivala Melodije morja in sonca ter evrovizijski poznavalec, ki je zadnjih 20 let na Pesmi Evrovizije del slovenske delegacije. Bil je tudi mednarodni evrovizijski koordinator evropskih evrovizijskih klubov, ne nazadnje pa je član številnih mednarodnih in domačih žirij, tako za glasbene festivale in nacionalne evrovizijske izbore širom po Evropi.
11_FeNS_Stefica_Stipancevic_Steffy_2020_1
ŠTEFICA STIPANČEVIĆ – STEFFY (Slovenija)
 

Večkratna udeleženka festivala FeNS in zmagovalka, diplomirala in magistrirala iz solopetja na Akademiji za glasbo. Redna gostujoča solistka pri mnogih opernih predstavah v SNG Opera in balet Ljubljana. Članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča . Leta 2013 je za svoje koncertne in operne dosežke prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Na področju zabavne glasbe je svojo prvo skladbo posnela pri 10 letih za otroške Melodije morja in sonca, sodelovala je že na vseh velikih slovenskih glasbenih festivalih.

06_FeNS_Milan-Gnip-Little-Shells
MILAN GNIP (Srbija)
 

Ustanovitelj in direktor mednarodnega glasbenega festivala za otroke Školjkice u plavom iz Novega Sada. Producent, član mednarodnih žirij številnih renomiranih glasbenih in umetniških festivalov za otroke in odrasle, član združenja WAF.

FeNS_Maja_Plahutnik_N
MAJA PLAHUTNIK NAHITGAL (Slovenija)
 
Organizatorka mednarodnih festivalov, članica mednarodnih festivalskih žirij.
Pavle_Plahutnik

PAVLE PLAHUTNIK (Slovenija)

Direktor in umetniški vodja 25 festivalov FeNS, direktor 13 festivalov Melodij morja in sonca, član več mednarodnih festivalskih žirij v svetovnem združenju festivalov WAF, ex producent, voditelj in urednik radijskih glasbenih oddaj.